Traditionele Chinese Geneeskunde

Wat is Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG)

Traditionele Chinese geneeskunde omvat een groot aantal onderdelen zoals acupunctuur, voedingsleer, kruidenleer, energetische massages en bewegingsleer (tai chi en qi gong). De traditionele Chinese geneeskunde valt onder de Oosterse geneeskunde, waartoe ook de Japanse en Tibetaanse geneeskunden vallen en Ayurveda.

De oorsprong van Traditionele chinese geneeskunde - TCG

De traditionele Chinese geneeskunde is al eeuwenoud. In de 19de eeuw zat deze vorm van geneeskunst in een dip, doordat de Westerse medicinale wereld haar intrede deed in China. Maar toe Mao na de 2de Wereldoorlog aan de macht kwam, werd de traditonele Chinese geneeskunde in ere hersteld.

Inmiddels heeft deze vorm van preventie en genezing ook in het Westen vaste voet aan de grond gekregen. Steeds meer westerlingen vertrouwen op de rijke geschiedenis en de wijsheid van de Chinese geneeskunst.

Wat is de filosofie achter Traditionele chinese geneeskunde - TCG ?

Yin en Yang

In de traditionele Chinese geneeskunde is alles energie. Het maakt daarbij niet uit of iets hard of zacht, materieel of spiritueel is, alles bestaat uit energie. De filosofie achter de Chinese geneeskunde is gebaseerd op de yin-yang gedachte. Het zijn twee krachten die rond een kern, een middelpunt draaien.

Yin is het element dat zoekt naar de kern en yang verwijdert zich van de kern. Yin en yang vullen elkaar aan en stoten elkaar af. Zijn ze in balans, dan is er sprake van harmonie. Is de balans verstoord, dan heeft dat (negatieve) gevolgen. Dat geldt niet alleen voor het menselijk lichaam en de menselijke geest, maar voor het hele universum.

Levensenergie: Qi of chi

De levensenergie – ook wel “qi” of “chi” – genoemd, brengt de balans tussen yin en yang tot uitdrukking. Chi is alom aanwezig, ook in het menselijk lichaam. Ieder mens heeft in zijn of haar lijf kanalen waardoor de levensenergie stroomt. Die kanalen worden meridianen genoemd.

Twaalf hoofdmeridianen corresponderen met onze organen. Zes organen behoren tot de yin-categorie:

1. longen
2. milt
3. hart
4. nieren
5. lever
6. ‘meester van het hart’

en de andere zes tot de yang-categorie:
1. dikke darm
2. maag
3. dunne darm
4. urineblaas
5. galblaas
6. ‘drievoudige verwarmer’

Welke geneesmiddelen worden binnen de TCG gebruikt?

De traditionele Chinese geneeskunde kent een officiële lijst met medicijnen, maar er zijn net zoveel “niet-officiële” Chinese geneesmiddelen op de markt.

De officiële lijst bevat geneesmiddelen met zowel plantaardige als minerale en dierlijke ingrediënten. De plantaardige middelen worden toegepast volgens de bekende principes van ying en yang. Bovendien worden de vijf elementen: vuur, water, aarde, metaal en hout, erbij betrokken.

Medicinale kruiden en kruidentherapie

Medicinale kruiden worden in de traditionele Chinese geneeskunde ingedeeld in een aantal categorieën:

- Onschadelijke kruiden die opwekkend en versterkend zijn. Deze worden vaak preventief gebruikt.

- Medicinale kruiden op plantaardige, dierlijke of minerale basis. Deze geneesmiddelen bevatten werkzame stoffen tegen allerlei aandoeningen. Ze mogen niet ongelimiteerd gebruikt worden, omdat ze giftig kunnen zijn.

- Medicinale kruiden die giftig zijn en alleen onder streng toezicht in uitzonderlijke gevallen gebruikt mogen worden.

Chinese medicinale kruiden zijn over het algemeen niet bedoeld om zelf thuis mee aan de slag te gaan. Artsen en andere deskundigen op dit gebied (bijvoorbeeld acupuncturisten) zijn in staat om een diagnose te verbinden aan een bepaald medicijn of een combinatie van medicinale kruiden. Een leek kan zich hier beter niet zelf aan wagen.

Hoe worden Chinese geneesmiddelen toegediend?

De Chinese medicinale kruiden worden volgens recept bereid, net zoals dat in de Westerse geneeskunde gebeurt. De kruiden worden in zakjes meegegeven aan de patiënt, die er thuis een extract van kan maken door de kruiden met koken water te overgieten. De extracten, afkooksels en theemengsels smaken meestal allesbehalve lekker. Gelukkig zijn de meeste kruidenmengsels ook verkrijgbaar in smaakloze tablet- of capsulevorm.

Kunnen Chinese kruiden gecombineerd worden met reguliere geneesmiddelen?

Over het algemeen kunnen de onschuldige kruidenvarianten samen met reguliere medicijnen gebruikt worden. Maar er zijn ook kruiden die niet samengaan met bepaalde chemische middelen. Het is daarom in alle gevallen beter om met de eigen arts te overleggen voordat men overgaat tot het kopen van een Chinees medicijn.

Voor wie is Traditionele chinese geneeskunde geschikt?

De Chinese geneeskunde kent zoveel verschillende disciplines dat er voor iedere klacht wel een behandeling is. Bovendien beschouwt de Chinese behandelaar het lichaam als een samenhangend geheel, waardoor hij niet alleen kijkt naar de klacht, maar ook naar dieperliggende oorzaken.

De Chinese geneeskunde doet niet aan symptoombestrijding, maar is gericht op het wegnemen van de oorzaak en het herstellen van de yin-yang balans.

Wat heeft TCG naast kruiden nog meer te bieden?

Behalve het voorschrijven van kruiden, kan een patiënt ook kiezen voor:

- Acupunctuur : het beïnvloeden van de energiestromen door naalden nauwkeurig op bepaalde punten in de meridianen aan te brengen.

- Tuina massage : massagevorm waarbij zowel technieken uit de drukpuntmassage worden toegepast als uit de wrijfmassage.

- Tai Ji Quan: bewegingsleer met een aantal vaste houdingen die vloeiend aan elkaar geregen worden. Deze techniek staat ook bekend als Tai Chi.

- Qi Gong of Chi gong: verwant aan Tai Qi. Qi Gong combineert bewegingstechnieken afkomstig uit de martial arts met ademhalingstechnieken.

- Traditionele Chinese voedingsleer: net als de kruidenleer is de voedingsleer gebaseerd op eeuwenoude kennis van ingrediënten. Men houdt in deze voedingsleer ook rekening met jaargetijden en klimaat. Zo wordt er onderscheid gemaakt tussen “warme” en “ koude” voedingsmiddelen. Evenwicht is ook hier weer het kernwoord.

- Shiatsu : drukpuntmassage afkomstig uit China en verfijnd in Japan.

Alternatieve therapeuten zoeken:

Toon praktijken

Op de website van Independer ziet u een overzicht van de alternatieve geneeswijzen vergoeding en alternatieve geneesmiddelen vergoeding per zorgverzekeraar.