Orthopedische geneeskunde

Orthopedische Geneeskunde is een relatief jonge alternatieve geneeswijze. In 1996 is namelijk pas de VAOG (Vereniging van Artsen voor Orthopedische Geneeskunde) opgericht. De leden zijn artsen die speciaal zijn opgeleid voor de orthopedische geneeskunde. Zij waren voorheen huisarts, of zijn nog steeds huisarts en daarnaast ook gespecialiseerd in de orthopedische geneeskunde.

Orthopedische geneeskunde is bedoeld om klachten aan en rondom gewrichten aan te pakken:

  • slijmbeurzen in het gehele lichaam 
  • pezen 
  • peesscheden 
  • pezen 
  • kapsel- of bandirritatie 

De behandeling
Door het stellen van specifieke vragen en het lichamelijk onderzoek kan een orthopedisch geneeskundig arts een diagnose stellen. Hierbij wordt ook de kracht gemeten van diverse bewegingen. Indien er aan één zijde van het lichaam een beduidend mindere spierkracht aanwezig is ten opzichte van de andere kant dan wordt dit meestal veroorzaakt door de aanwezige klacht. Door de pijn is er een “verlies” aan spierkracht.

De arts informeert de patiënt daarna over de behandelingsmogelijkheden en geeft uitleg hoe met de klachten om te gaan en welke hulpmiddelen en/of pijnstillers kunnen worden gebruikt.

Vaak wordt er gebruik gemaakt van de injectietherapie. Hierbij worden injecties gegeven met een ontstekingsremmend middel.

Alternatieve therapeuten zoeken:

Toon praktijken

Op de website van Independer ziet u een overzicht van de alternatieve geneeswijzen vergoeding en alternatieve geneesmiddelen vergoeding per zorgverzekeraar.