Orthomoleculaire Voeding

De oorsprong van orthomoleculaire voedingsleer

Orthomoleculaire voedingsleer is een onderdeel van de orthomoleculaire geneeskunde. De grondlegger van de orthomoleculaire geneeskunde en daarmee ook van de orthomoleculaire voedingsleer, is de arts en dubbele Nobelprijswinnaar professor Linus Pauling. Hij introduceerde het begrip in 1968. “Ortho” betekent “recht” of “gezond” in het Grieks en moleculair heeft betrekking op onze moleculen, de kleinste deeltjes van een cel. Orthomoleculaire voedingsleer is gericht op het verkrijgen van een gezond lichaam door de juiste voeding te eten en mocht dat niet genoeg zijn, voedingssupplementen te gebruiken op natuurlijke basis. In het oude Griekenland waren geleerden als Hippocrates al overtuigd van de gunstige invloed die ons eten kan hebben op onze gezondheid. Linus Pauling trok deze lijn door en stelde een voedingstheorie op die gebaseerd is op gezonde voeding, eventueel aangevuld met extra vitaminenen.

Wat houdt orthomoleculaire voedingsleer in?

Gezondheid en voeding zijn volgens de orthomoleculaire voedingsleer onlosmakelijk met elkaar verbonden. Gevarieerde, gezonde voeding kan ons lichaam gezond houden en gezond maken. Het orthomoleculaire dieet herstelt de verstoorde balans in het lichaam en als dat nodig is, maakt zij daarbij gebruik van vitaminen-supplementen op natuurlijke basis.
Orthomoleculaire voedingsleer is gestoeld op de overtuiging dat we in onze moderne maatschappij verleerd hebben om ons te voeden met de stoffen waar ons lichaam om vraagt. Essentiële vetten, zuren, flavonoïden, aminozuren en vitaminen krijgen we helemaal niet meer binnen of in een te geringe hoeveelheid. Orthomoleculaire voedingsleer keert terug naar de basis, naar die stoffen die we nodig hebben. Het orthomoleculaire dieet werkt uiteraard niet van vandaag op morgen. Het vergt enige tijd voordat het lichaam gewend is aan de nieuwe brandstof en pas dan is er sprake van positieve effecten. De orthomoleculaire voedingsleer kan indien nodig aangevuld worden met extra vitaminen en mineralen.

Is orthomoleculaire voedingsleer een dieet?

Orthomoleculaire voedingsleer is geen tijdelijk dieet. Het is een verandering van levenswijze. Patiënten worden door een behandelaar begeleid in het overstappen naar een meer bewust en verantwoord voedingspatroon, waarbij schadelijke, kunstmatige stoffen zoveel mogelijk verbannen worden. Suiker is volgens orthomoleculaire voedingsdeskundigen het grootste vergif in onze moderne voeding. Behalve suikers zijn zoetstoffen, kleur- en smaakstoffen volgens orthomoleculaire voedingstherapeuten allemaal ziekmakende ingrediënten.

Hoe verloopt een orthomoleculair behandelplan?

De therapeut zal voorafgaand aan het opstellen van een dieet een uitgebreid gesprek met de patiënt voeren. Dat zal in eerste instantie betrekking hebben op de lichamelijke en/of geestelijke klachten waarmee de persoon in kwestie te maken heeft.
Het voedings- en leefpatroon komen uiteraard aan de orde. Mogelijk vraagt de orthomoleculair therapeut om een soort dagboekje bij te houden, om zo een beter beeld te krijgen van de voedingsgewoonten van de patiënt.

Orthomoleculaire voedingsdeskundigen stellen aan de hand van de persoonlijke omstandigheden een behandelplan op met concrete aanwijzingen als het gaat om het dagelijkse eten. Veelal gaat het om een totale verandering van grondstoffen in de voeding: geen geraffineerde suikers, geen wit meel, geen varkensvlees, geen verzadigde vetten en veel meer vitaminen. Een voorbeeld van een orthomoleculair ontbijt kan er als volgt uitzien:

Volkoren of zuurdesembrood evt. met wat roomboter,
Beleg: magere vleeswaren (geen varkensvlees), geitenkaas, reformkaas, boerenkaas met mate, notenmoes, tahin, sojapasta, carobpasta, tofuspread, fruitbeleg, kruidenkwark of Hüttenkäse.
Kruidenthee zonder suiker.
Of: muesli met biogarde, kwark of magere yoghurt, zonder suiker, met wat fruit.
Of: eventueel verse vruchten.
(bron: www.mbog.nl)

De orthomoleculaire voedingsdeskundige schrijft daarnaast extra vitamines en andere supplementen voor, afhankelijk van de klachten die de patiënt heeft.

Voor wie is orthomoleculaire voedingsleer geschikt?

Orthomoleculaire voedingsleer is in principe een verandering van levenswijze en geen therapie in de gebruikelijke zin van het woord. Het is een levenslange verandering van leefpatroon en een bewustere manier van eten.
In het geval er voedingssupplementen worden voorgeschreven is het raadzaam dit met een arts te bespreken. Overdosering kan namelijk tot problemen met maag en darmen leiden.

Is orthomoleculaire voedingsleer geschikt voor kinderen?

Zowel volwassenen als kinderen kunnen eten en drinken volgens de orthomoleculaire richtlijnen. Die richtlijnen bieden een gezonde, uitgebalanceerde en gevarieerde voeding en een dergelijk voedingspatroon is gezond voor klein en groot.

Waar kan ik terecht voor een goede orthomoleculaire behandelaar?

In Nederland maakt de Maatschappij ter Bevordering van Orthomoleculaire Geneeskunde zich sterk voor een bredere toepassing van de orthomoleculaire geneeskunde, waar de orthomoleculaire voedingsleer een onderdeel van is.

Alternatieve therapeuten zoeken:

Toon praktijken

Op de website van Independer ziet u een overzicht van de alternatieve geneeswijzen vergoeding en alternatieve geneesmiddelen vergoeding per zorgverzekeraar.