NLP - Neuro Linguïstisch Programmeren

Wat is NLP?
NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) is de studie naar onze bewuste en onbewuste binnenwereld en naar ons gedrag. NLP gaat over 'hoe' we de dingen doen die we doen. Hoe reageren wij met onze communicatie en ons gedrag op dat wat wij waarnemen.

We nemen de buitenwereld waar via onze zintuigen. Via een intern proces worden deze zintuiglijke waarnemingen omgezet in communicatie en gedrag. Dit proces van waarneming tot gedrag wordt weergegeven in het NLP communicatiemodel. We filteren alle informatie die we ontvangen door onbewust dingen weg te laten, te vervormen en te generaliseren.

Op basis van onze waarneming en de filtering van de informatie vormen we een interne voorstelling, oftewel een gedachtepatroon. Deze interne voorstelling is opgebouwd uit beelden, geluiden, gevoelens, interne dialoog, geur en smaak. De interne voorstelling en de fysiologie hebben een belangrijke wisselwerking met elkaar. Hieruit ontstaat de stemming en dit stuurt het gedrag en je resultaat. Via NLP word je je bewust van dit proces zodat je blijvende veranderingen in je communicatie, gedrag en resultaten kunt creëren.

Praktische toepassing van NLP
NLP gaat niet alleen over de theoretische kant, het gaat zeker ook over de praktische toepassing. Hoe meer kennis je hebt over de werking en inhoud van je binnenwereld, hoe makkelijker je berichten naar de buitenwereld overbrengt en hoe succesvoller je in het leven staat. NLP is een methode die gericht is op praktische toepassing en waarmee je onder andere:

leert over jezelf, en ontdekt hoe je invloed op je gedachten, stemmingen en gedrag kunt hebben
technieken leert om helderder en effectiever met anderen te communiceren
ontdekt hoe je overkomt en wat de sturing is achter je handelen en je gedrag
ontdekt hoe je je talenten en hulpbronnen maximaal kunt gebruiken
ontdekt hoe anderen kunt motiveren hun talenten en hulpbronnen maximaal te gebruiken
nieuwe vaardigheden leert o.a. op het gebied van communicatie en coaching
De studie naar succes
NLP (Neuro Linguistisch Programmeren) is op verschillende manieren beschreven als de techniek van de mind en de studie van succes. NLP is gebaseerd op de studie van de factoren die voor succes zorgen.

Meer dan 40 jaar hebben NLP onderzoekers het gedrag en de denkstijlen bestudeerd van succesvolle en zeer effectieve mensen in het zakenleven, onderwijs, verkoop, therapie, sport en persoonlijke ontwikkeling. De resultaten van dit onderzoek worden gebruikt in de NLP Practitioner en NLP Master Practitioner training om een ‘succesvoller’ leven te creëren en de kwaliteit van je leven te vergroten. Je leert in een training waar de experts jaren over gedaan hebben.

Neuro Linguïstisch Programmeren staat voor:
Neuro verwijst naar de interactie tussen lichaam (zintuigen) en geest en ons totale neurale systeem (centrale zenuwstelsel en de mind).

Linguïstisch verwijst naar de taal en andere non-verbale communicatie systemen die wij gebruiken om onze denkpatronen (onze gedachten en onze werkelijkheid) betekenis te geven.

Programmeren verwijst naar het vermogen om onze denkpatronen en gedragspatronen te veranderen

Bron: Mindacademy

Alternatieve therapeuten zoeken:

Toon praktijken

Op de website van Independer ziet u een overzicht van de alternatieve geneeswijzen vergoeding en alternatieve geneesmiddelen vergoeding per zorgverzekeraar.