Moerman Therapie

De oorsprong van de Moerman therapie

De Vlaardingse arts Cornelis Moerman (1893-1988) ontwikkelde in de jaren dertig van de vorige eeuw zijn eigen anti-kanker therapie. De basis van zijn ideeën lag in zijn overtuiging dat kanker veroorzaakt werd door een ontregeld stofwisselingssysteem. De kankertumor was volgens Moerman geen begin van de ziekte, maar de eindfase. Zijn therapie en het dieet dat hij daarbij ontwikkelde, was (en is) gericht op het voorkomen van kanker. Zodra iemand kanker heeft, kan de Moerman therapie de groei van de tumor stoppen of vertragen.
Moerman was door zijn onderzoek – onder andere op postduiven – tot de conclusie gekomen dat kanker voorkomen en zelfs genezen kan worden als de balans in de stofwisseling in evenwicht is. De naar hem genoemde therapie omvat onder meer een uitgebalanceerd dieet, waarbij precies is omschreven welke voedinsstoffen wel en niet gegeten en gedronken mogen worden. Daarnaast bestaat de Moerman therapie uit supplementen die 8 vitale stoffen bevatten die van levensbelang zijn voor een gezond lichaam.

Wat houdt de Moerman therapie in?

Gezondheid en voeding zijn volgens Moerman een geheel. Onze voeding kan ziektes als kanker veroorzaken en de juiste voeding kan ons lichaam ook weer gezond maken.
Een kankerpatiënt kan volgens de Moerman therapie zijn of haar lot in eigen hand nemen. Dat kan door een verandering van eetpatroon en door een positieve levensinstelling. Bovendien kunnen de acht stoffen die Moerman onontbeerlijk achtte, genezing van kanker bevorderen en kanker voorkomen bij mensen die nog niet ziek zijn. De acht belangrijk stoffen volgen Moerman:

1. Jodium
2. Citroenzuur
3. Gist (vitamine B-complex)
4. Ijzer
5. Zwavel
6. Vitamine A
7. Vitamine E
8. Vitamine C

De acht stoffen kunnen alleen hun werk doen als ze gecombineerd worden met de strikte voedingsrichtlijnen zoals Moerman die opstelde. Daarbij waren suiker en vlees verboden. Alleen gevogelte en vis zijn in beperkte mate toegestaan. Voor wat betreft groente staat de Moerman therapie alleen groene groentes toe en zijn koolsoorten en selderij niet opgenomen in het dieet. Koffie en water mogen maar zeer beperkt gedronken worden, terwijl karnemelk en citroensap of bietensap onbeperkt toegestaan zijn.

De supplementen binnen de Moerman therapie

Behalve de voedingsaanwijzingen dient de patiënt ook te zorgen voor extra aanvulling op het Moerman dieet in de vorm van voedingssupplementen die de acht vitale stoffen bevatten zoals ze hiervoor worden benoemd. De doses waarin deze supplementen genomen dienen te worden, zijn afhankelijk van de tekorten die bij de patiënt zijn vastgesteld.

Is de Moerman therapie een dieet?

De Moerman therapie is meer dan alleen een dieet. Het is een levenswijze. Moerman raadde patiënten aan om, behalve het dieet en de supplementen, ook andere wijzigingen in het dagelijks leefpatroon aan te brengen. De Moerman therapie adviseer mensen om minder te werken, meer rust te nemen, positief te denken, niet te zonnebaden en kritisch te staan ten opzichte van reguliere behandelingen. Moerman wilde mensen hun eigen behandeling laten vormgeven en wees ze op hun recht om niet klakkeloos iedere behandeling te ondergaan die de arts voorschreef.

Hoe verloopt de Moerman therapie behandeling?

De Moerman therapeut onderzoekt en ondervraagt de patiënt voordat er een concreet behandelplan wordt opgesteld. De Moerman voedingsregels zijn universeel, ze gelden voor iedereen en liefst ook voor mensen die (nog) niet ziek zijn.
De toediening van de supplementen is echter niet universeel, maar individueel. De tekorten die in het lichaam zijn ontstaan, verschillen per patiënt en dienen dus ook per patiënt behandeld te worden met supplementen.
Een Moerman behandeling is levenslang. Het beste kan er mee begonnen worden als er nog geen sprake is van ziekte. Het lichaam heeft enige tijd nodig om zich aan de Moerman therapie aan te passen, dus als er vroeg mee wordt begonnen is dat alleen maar beter.

Voor wie is het Moerman dieet geschikt?

Moerman therapie is eigenlijk met name gericht op de behandeling van kankerpatiënten, maar kan door iedereen, van klein tot groot, gevolgd worden. Het gaat namelijk om een verandering in levenswijze, zowel wat eten betreft als wat levensinstelling betreft. Moerman was tijdens zijn onderzoek overtuigd geraakt van het feit dat positief denken de ontwikkeling van tumoren remt en zelfs tumoren laat verdwijnen.
De supplementen die Moerman voorschrijft kunnen het beste in samenspraak met een arts in het behandelplan opgenomen worden.

Waar kan ik terecht voor advies en informatie over de Moerman therapie?

In Nederland maakt de Moerman Vereniging zich sterk voor een bredere acceptatie van de Moerman therapie. Men probeert de goede ervaringen van patiënten te laten horen en men ziet een belangrijke rol voor het Moerman dieet binnen de reguliere behandelmethodes. De vereniging ziet de Moerman therapie niet als exclusieve behandeling maar als aanvulling. Daarnaast is de Moerman Vereniging vraagbaak voor iedereen die interesse heeft in de Moerman therapie: behandelaars, patiënten en andere betrokkenen.

Alternatieve therapeuten zoeken:

Toon praktijken

Op de website van Independer ziet u een overzicht van de alternatieve geneeswijzen vergoeding en alternatieve geneesmiddelen vergoeding per zorgverzekeraar.