Lichttherapie

De oorsprong van lichttherapie (luminotherapie)

De heilzame werking van (zon)licht is voelbaar voor ieder levend wezen. Het toepassen van licht als therapievorm is echter nog niet zo oud. Lichttherapie werd door de Deense arts Finsen (1860-1904) voor het eerst succesvol toegepast op patiënten met lupus. In Nederland werd de eerste lichttherapie kliniek geopend in 1938.

Er wordt onderscheid gemaakt in zontherapie (heliotherapie) en lichttherapie (fototherapie) waarbij van kunstmatig licht gebruik wordt gemaakt.

Wat houdt lichttherapie in?

Zonlicht is voor alle levende wezens een bron van energie. In het voorjaar, als de dagen langer worden, merken we al dat we actiever worden en dat iedereen opgewekter is. Bij een gebrek aan (zon)licht door bijvoorbeeld onregelmatige diensten, jetlag of om een andere reden, raakt ons bioritme in de war.

Veel mensen hebben last van depressies in de “donkere” maanden van het jaar. Tien procent van de mannen en twintig procent van de vrouwen lijden onder deze seizoensafhankelijke depressies (SAD) door een tekort aan zonlicht. Zonlicht zorgt voor een verhoogde productie van seratonine in onze hersenen. Seratonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd en het wordt behalve door zonlicht ook vrijgemaakt door bepaalde voedingsmiddelen zoals chocolade en bananen. Dat is één van de redenen dat mensen in de winter meer geneigd zijn tot snoepen dan in de zomer.

Welke vormen van lichttherapie zijn er?

Chronobiologische lichttherapie
Chronobiologische lichttherapie wordt ingezet om allerlei klachten te behandelen die ontstaan door een verstoring van de biologische klok. Licht heeft namelijk grote invloed op ons energiepeil en op ons “geluksgevoel”.

Chronobiologische lichttherapie maakt gebruik van speciale lampen die niet te vergelijken zijn met gewone gloeilampen. De lampen die voor deze lichttherapie gebruikt worden geven een zeer intens licht af dat geen UV-stralen of infrarood licht bevat.

Bij chronobiologische lichttherapie wordt het licht toegepast om klachten te behandelen die met het bioritme te maken hebben. Met chronobiologische lichttherapie kunnen jetlag, burn out klachten, winterdepressies en klachten door een onregelmatig leefritme effectief behandeld worden.

Cosmetische en esthetische lichttherapie
De cosmetische en esthetische lichttherapie wordt ook wel fototherapie genoemd. Deze vorm van lichttherapie richt zich op huidaandoeningen zoals eczeem, psoriasis, acné en couperose. Cosmetische lichttherapie gebruikt in tegenstelling tot chronobiologische lichttherapie wel lampen die UV-A of UV-B straling bevatten.

Het is wetenschappelijk aangetoond dat patiënten met huidziekten zoals psoriasis veel baat hebben bij lichttherapie en soms zelfs helemaal klachtenvrij worden.

Bij de toepassing van welke vorm van lichttherapie dan ook, is het aan te raden om vantevoren de eigen huisarts te raadplegen.

Hoe verloopt een lichttherapeutische behandeling?

Lichttherapie thuis
Lichttherapielampen zijn enorm in opmars. Er is een groot aanbod aan lampen die iedere consument gewoon thuis kan gebruiken. Lampen die voldoen aan de Europese veiligheidsrichtlijnen kunnen iedere dag ongeveer 20 minuten tot 2 uur door volwassenen gebruikt worden. Het is daarbij niet nodig om direct in de lichtbron te kijken; ook in de directe omgeving van de lamp verblijven kan al het gewenste effect hebben. Over het algemeen wordt afgeraden de lamp ’s avonds voor het slapen gaan te gebruiken omdat dit het inslapen kan bemoeilijken.

Lichttherapie in het ziekenhuis
De meeste dermatologen en sommige psychiaters gebruiken tegenwoordig licht om hun behandeling met medicijnen aan te vullen of zelfs te vervangen.

Dermatologen gebruiken lampen met UV-A of UV-B stralen om (ernstige) huidklachten te behandelen. Met medicijnen en zalf worden deze aandoeningen vaak slechts gedeeltelijk bestreden. Lichttherapie kan helpen om uitbraken van eczeem of psoriasis terug te dringen of zelfs helemaal te laten verdwijnen.

Lichttherapie bij pasgeborenen
Op kraamafdelingen en neonatologie afdelingen in het ziekenhuis worden baby’s weleens “onder de lamp” gelegd. Ze liggen dan onder een mini-zonnehemel omdat ze tijdens of na de bevalling geelzucht hebben opgelopen. Na een paar dagen onder de lamp zijn infecties als deze al snel verdwenen.

Voor wie is lichttherapie geschikt?

Lichttherapie is veilig. Het kan in principe effectief zijn bij iedereen. Afgeraden wordt lichttherapie alleen bij mensen met oogaandoeningen en mensen met ernstige psychische stoornissen.

Lichttherapie onder begeleiding van een arts

In een aantal gevallen is gebleken dat lichttherapie een goede aanvulling kan zijn op de behandeling door een medisch specialist:

- Bipolaire stoornis
- Anorexia/boulimia
- ADHD
- Alzheimer
- Postnatale depressies
- Menopauze c.q. overgangsklachten
- Ziekte van Parkinson

Patiënten met een van deze diagnoses moeten zich bij het volgen van lichttherapie altijd door hun eigen arts laten adviseren.

Is lichttherapie ook geschikt voor kinderen?

Klachten die te maken hebben met verstoringen van het bioritme komen het meest voor bij volwassenen en daarbij hebben vrouwen vaker last ervan dan mannen. Bij kinderen lossen zich problemen als jetlag en dergelijke zich vanzelf op, maar ook zij kunnen last hebben van een winterdip. De klachten zijn dan een gebrek aan energie en eetlust dat veroorzaakt wordt door een tekort aan (zon)licht.

Uiteraard weegt niets op tegen lekker buiten spelen en de echte zon genieten, maar als de klachten ernstiger zijn, kan een kind net als een volwassene gebaat zijn bij lichttherapie. Raadpleeg wel eerst de huisarts! Een zonnehemel of zonnebank is voor kinderen onder de 16 absoluut af te raden in verband met huidbeschadigingen en het risico op huidkanker op latere leeftijd.

Alternatieve therapeuten zoeken:

Toon praktijken

Op de website van Independer ziet u een overzicht van de alternatieve geneeswijzen vergoeding en alternatieve geneesmiddelen vergoeding per zorgverzekeraar.