Klankschaal Healing

Wat zijn klankschalen?

Klankschalen komen oorspronkelijk uit de shamaanse Bon Po cultuur in de Himalayas, een vroege voorloper van het Boeddhisme. Vaak worden de schalen “Tibetaanse Klankschalen” genoemd, maar eigenlijk worden ze gemaakt in Nepal, India en Tibet. Het zijn een soort “liggende” klokken, en als behoren ze tot de klokken familie, en hun cultuur stamt uit de Bronstijd in China 4000 jaar terug. Je vindt ze ook in Birma en Indochina, maar de Chinese en Japanse klankschalen worden op een totaal andere manier gemaakt.

Sommige bronnen melden dat de klankschalen gemaakt werden van zeven heilige metalen, corresponderend met de zeven heilige planeten: goud (Zon), zilver (Maan), kwik (Mercurius), koper (Venus), ijzer (Mars), tin (Saturnus) en nog andere toevoegingen afhankelijk van wie je het vraagt. Vaak werden ook nog nikkel en zink toegevoegd. Soms werd het ijzer vervangen door stukken meteoriet die gevonden werden op de bergtoppen van de Himalaya, metaal vanuit de hemelen.

Over klankschalen is absoluut nooit iets opgeschreven, in tegenstelling tot veel andere Tibetaanse instrumenten. Ondanks dat ze veelvuldig teruggevonden werden in kloosters en bij mensen thuis. De klank van deze klankschalen is puur en heel krachtig en centreert lichaam en geest. De Tibetanen die je erover vraagt blijven vaag en zeggen dat ze gebruikt worden om eten in te bewaren, en inderdaad worden ze daar vaak voor gebruikt. Maar het is moeilijk voor te stellen dat een schaal die van zeven of meer verschillende metalen gemaakt wordt, en soms in staat is tegelijkertijd zeven volle tonen voort te brengen, dat zo een schaal met zulke rijke vibraties alleen maar gemaakt wordt om eten in te bewaren. Sommige kloosters verbieden het te praten over deze schalen en de hoogste lamas gebruiken deze schalen om te reizen naar andere dimensies. De legenden vertellen dat er zoveel kracht in verborgen is dat het verborgen moet blijven.

Wat ook hun oorspronkelijke doel was, het is een bekend feit dat deze schalen resoneren met onze chakras. Ook is aangetoond dat deze schalen veranderde geestestoestanden teweeg kunnen brengen, ze kunnen onze hersenen naar andere trillingen brengen zoals alpha en theta golven produceren. Ook krijgen mensen visuele ervaringen door deze schalen, en worden ze vaak gebruikt voor meditaties. Geschikte schalen worden ook gebruikt door healers en de tonen en klanken balanceren de energie-lichamen.


Uiteindelijk kun je de schalen ook nog gebruiken om muziek te maken. Alhoewel deze muziek heel anders is dan onze westerse muziek. De schalen zijn niet afgestemd op onze westerse toonladders en dat zorgt ervoor dat ze een heel andere ervaring teweeg brengen bij het bespelen. Het is voor ons een nieuwe ervaring, en het maakt ons weer als kinderen die nieuwe werelden ontdekken. Het zet onze eigen fantasie weer aan het werk. Er zijn in principe twee manieren om ze te bespelen: je kunt ze aanslaan met een stok in allerlei vormen, of je kunt ze aanstrijken zodat ze een zingende klank voortbrengen. Elke schaal heeft zijn eigen geluiden en reageert anders met verschillende stokken. Elke stok kan een andere toon tevoorschijn halen. Ook het aanstrijken kan vele tonen voortbrengen. Het is makkelijk te leren, teveel of te weinig druk veroorzaakt een ratelend geluid, maar oefening baart kunst.

Klankschalen kunnen uitstekend gebruikt worden voor healing. De zuivere klanken met de unieke boventonen werken in op onze chakras en ons hele lichaam. En brengen daar precies tot stand wat er gebeuren mag op dat moment. In een klankhealing wordt ook gebruik gemaakt van andere instrumenten, zoals tingsha, bel, gong oceandrum en diverse andere slaginstrumenten. Een klankhealing kan aan een groep tegelijk gegeven worden, in dat geval wordt er ook vaak gesproken over een klankschaal concert, of individueel in de vorm van een persoonlijke healing.

Bron: wijzijnklaar.nl

Alternatieve therapeuten zoeken:

Toon praktijken

Op de website van Independer ziet u een overzicht van de alternatieve geneeswijzen vergoeding en alternatieve geneesmiddelen vergoeding per zorgverzekeraar.