Houtsmuller dieet

De oorsprong van het Houtsmuller dieet
De arts/internist Hans Houtsmuller (1924) ontwikkelde, na zelf in 1980 de diagnose kanker te hebben vernomen, een dieet dat enigszins lijkt op dat van Cornelis Moerman (1893-1988). Houtsmuller werd als niet te behandelen beschouwd door de reguliere artsen en hij besloot naar aanleiding daarvan zelf te gaan experimenteren met een eigen kankertherapie. Deze therapie – die later bekend werd onder de naam Houtsmullerdieet – is voor een groot deel gestoeld op speciale voedingsrichtlijnen. Die dieetaanwijzingen lijken op het Moermandieet, maar wijken daar op belangrijke punten van af. Zijn zienswijze is tegenwoordig weer actueel in de “raw food” discussie, omdat Houtsmuller ook een groot voorstander is van het zo veel mogelijk rauw eten van groenten en fruit.

Wat houdt het Houtsmuller dieet in?
Houtsmuller ontwikkelde een kankertherapie die hem – volgens eigen zeggen - heeft genezen van wat de reguliere medische wetenschap als ongeneeslijk beschouwde. Hij leed aan een kwaadaardig melanoom op zijn been, waarvan zijn eigen oncoloog later beweerde dat deze volledig is weggenomen middels een operatie. Houtsmuller heeft dit later ook in de media toegegeven.

Houtsmuller beschouwt, net als Moerman, dat onze gezondheid en onze voeding één zijn. Onze voeding kan ons ziek maken en onze voeding kan ons genezen. Houtsmuller ontwierp een therapie die vier elementen bevat:

• Voeding
• Supplementen
• Remmers van kwaadaardige celgroei
• Mentale steun en een positieve instelling van de patiënt en zijn omgeving

In principe zijn dit ook de elementen die terug te vinden zijn in het Moermandieet en in tal van andere anti-kanker therapieën. Houtsmuller wijkt in een paar onderdelen af van Moerman:

• Koffie en thee zijn toegestaan, mits vóór 21.00 uur gedronken.
• Aardappelen als energiebron zijn in orde.
• Bruine suiker en honing zijn toegestaan.
• Vlees is taboe, vis is alleen in de vette vorm in kleine hoeveelheden toegestaan.
• Voorverpakte sappen mogen als surrogaat dienen voor verse sappen.
• Diepvriesgroente mag als surrogaat voor verse, onbespoten groente dienen.

Hoe verloopt de behandeling middels het Houtsmuller dieet?
Houtsmuller heeft enkele boekwerken op zijn naam staan, waarmee de patiënt zelf aan de slag kan. Het is volgens Houtsmuller geen enkel probleem om zijn therapie te combineren met een reguliere medische behandeling. Houtsmuller is verklaard tegenstander van chemotherapie en bestraling, omdat die te veel gezond celmateriaal kapot zouden maken. Chirurgisch verwijderen van de tumor(en) heeft zijn voorkeur.
De supplementen en de tumorremmers kunnen alleen in overleg met een arts verkregen worden.

Voor wie is het Houtsmuller dieet geschikt?
Houtsmuller ontwikkelde zijn therapie in de jaren 90 van de vorige eeuw specifiek als anti-kanker behandeling. Zijn dieet is levenslang en kan alleen werken als de patiënt er volledig voor gaat en de tijd neemt om het lichaam te laten wennen aan de nieuwe manier van eten en drinken. Houtsmuller gelooft dat de omstelling van lichaam en geest ervoor zorgt dat het lichaam kankercellen afbreekt en de ontwikkeling van nieuwe kankercellen tegenhoudt. In feite is het dieet voor iedereen geschikt, aangezien het gebaseerd is op gezonde, verse voedingsproducten en sappen. Eventuele tekorten –als die er al zouden zijn – kunnen met voedingssupplementen opgevangen worden. Ook kinderen kunnen het Houtsmuller dieet volgen, waarbij af en toe zondigen geen probleem is.

Waar kan ik terecht voor advies en informatie over het Houtsmuller dieet?
Houtsmuller heeft diverse boeken geschreven, waarvan “Het dr. Houtsmuller dieet, voeding als sterk wapen tegen kanker”, dat hij samen schreef met M. Lubrecht het meest bekende en meest recente is. Het verscheen in 1997 en deed in de media veel stof opwaaien. Vooral toen bleek dat de diagnose die volgens Houtsmuller bij hem gesteld was, niet strookte met de werkelijke diagnose. Ondanks de controverse die daardoor ontstond, heeft Houtsmuller tot op de dag van vandaag vele medestanders en zijn er veel voorbeelden van patiënten die zeggen genezen te zijn door het Houtsmuller dieet.

Alternatieve therapeuten zoeken:

Toon praktijken

Op de website van Independer ziet u een overzicht van de alternatieve geneeswijzen vergoeding en alternatieve geneesmiddelen vergoeding per zorgverzekeraar.