Cranio sacraal therapie

Cranio Sacraal Therapie is ontstaan uit de osteopathie. Het is een techniek om blokkades in de natuurlijke beweging van het hersenvocht op te sporen en te stimuleren.

Het Cranio Sacrale systeem bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg, het dikke vlies dat daaromheen zit (dura mater) en het hersenvocht dat hiertussen vloeit. Dit vocht stroomt tussen onze schedel (cranium), langs het ruggenmerg naar het heiligbeen (sacrum) en terug.

Deze natuurlijke beweging van het hersenvocht wordt het Cranio Sacrale ritme genoemd en uit zich als een uitdijende en inkrimpende golf die overal op het lichaam voelbaar is. Vergelijkbaar met de beweging van eb en vloed.

Behandelaars kunnen de frequentie en kracht ervaren van dit ritme op de delen van het systeem (schedel, wervelkolom en heiligbeen) en andere plekken op het lichaam. Door “mee te gaan” in het ritme kun je bewegingsverstoringen van bindweefsel, verkrampingen en disbalans binnen het lichaam vaststellen. En vervolgens, door middel van heel lichte druk, het lichaam uitnodigen te ontspannen en ruimte te scheppen.

Tijdens een behandeling van het Cranio Sacrale systeem kan er een spontaan stillpoint optreden, een korte tijd waarbij het ritme bijna helemaal stil ligt en het denken wordt stopgezet. Hetzelfde gebeurt wanneer we bijna in slaap vallen en tijdens onze slaap. Op zo’n moment wordt alle energie onttrokken aan onze hersenen en ingezet voor “reparatie en herstel”. Het zelfgenezend vermogen (je immuunsysteem) van het lichaam wordt aangezet.

Alternatieve therapeuten zoeken:

Toon praktijken

Op de website van Independer ziet u een overzicht van de alternatieve geneeswijzen vergoeding en alternatieve geneesmiddelen vergoeding per zorgverzekeraar.