Chromotherapie-kleurentherapie

De oorsprong van chromo- of kleurentherapie

Kleuren krijgen al sinds mensenheugenis genezende krachten en stimulerende werking toegekend. Chromotherapie, ook wel kleurentherapie genoemd, werd al door de oude Grieken en Egyptenaren toegepast. Zieken werden in kleurentempels – voorzien van lichtkoepels die afgezet waren met edelstenen – ondergebracht om te genezen van allerlei aandoeningen. In China en India gebeurde iets soortgelijks. De chromotherapie komt vervolgens via India in de 19e eeuw in Europa en dus ook in Nederland terecht. De Indiase goeroe Ghadiali schreef begin 20ste eeuw “The Spectro Chrometry Encyclopia”, een boek dat de chromotherapie definitief in de westerse wereld op de kaart zette.

Wat houdt chromotherapie in?

Licht en kleur zijn voor alle leven op aarde van levensbelang. De kleuren om ons heen en de kleuren die door zonlicht gegeneerd worden, hebben invloed op onze lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Door middel van kleurentherapie met lampen of bepaalde edelstenen kunnen chromotherapeuten hun cliënten helpen om de energiebanen (weer) vrij te maken. Dat kan zowel door de persoon in kwestie in bloot te stellen aan kleur om het algemene welzijn te vergroten, als ook door met gerichte kleuren op specifieke klachten te behandelen.

Welke invloed hebben de diverse kleuren?

Groen
regelt de stofwisseling; beïnvloedt de schildklier; is rustgevend bij klachten van nerveuze aard en ook bij slapeloosheid.

Blauw
rustgevend en kalmerend; beïnvloedt de bloeddruk, de ademhaling en de hartslag en heeft een algeheel ontspannend effect.

Rood
energiestimulans; verhoogt de hartslag en de spanning van de spieren; wordt ook gebruikt als libidoverhogende kleur.

Oranje
versterkt het welzijnsniveau; stimuleert hart en bloedsomloop; vermindert negatieve gedachten en gevoelens van onbehagen.

Paars
geeft een rustig gevoel bij gejaagdheid; zwakt angst en paniek af; heeft een stress-verlagend effect.

Geel
heeft een reinigend effect; stimuleert de afvoer van afvalstoffen en heeft een weldadig effect op lichaam en geest.

Wit
geeft nieuwe energie en brengt lichaam en geest weer in balans. Maakt de stof serotonine vrij, ofwel het “gelukshormoon” waardoor somberheid en depressie verlicht worden.


Hoe verloopt een chromotherapie behandeling?

Chromotherapeuten behandelen cliënten door bij de intake een uitgebreid gesprek te voeren, waarna de wervelkolom onderzocht wordt. Net als bij andere therapieën, vormt voor de chromotherapeut de wervelkolom het centrum van het lichaam. De energiebanen en de zenuwlijnen komen hier bij elkaar, waarbij een verstoring in de balans vaak in de wervelkolom tot uiting komt. Voor de chromotherapeut correspondeert iedere wervel met een bepaald gebied op het lichaam en tevens met een bepaalde kleur. Op basis van dit onderzoek bepaalt de chromotherapeut welke kleur er nodig is om de klacht van de cliënt te behandelen. Soms past de chromotherapeut de methode van Luscher toe, waarbij de cliënt gevraagd wordt 8 kleuren in te delen naar eigen voorkeur.

Complementaire kleuren

De behandeling duurt normaal gesproken ongeveer één uur en vindt plaats in het schemerdonker. De kleurlamp wordt soms door de therapeut op het hele lichaam gericht, maar vaker kiest de chromotherapeut ervoor om het licht te richten tussen de wenkbrauwen, boven aan de neuswortel. Het schijnen met het licht duurt slechts enkele minuten, maar na de behandeling wordt er soms nog 30 seconden met eventueel aanvullende kleuren geschenen. Dit kan zinvol zijn als eer sprake is van klachten die met elkaar samenhangen of bij aandoeningen die op elkaar lijken. Soms zijn meerdere kleuren bruikbaar bij één klacht.
De chromotherapie wordt afgesloten met een half uur rust in het donker.

Voor wie is chromotherapie geschikt?

Chromotherapie is veilig voor klein en groot, alleen moet er voorzichtig worden omgegaan met de chromotherapie bij kinderen en bij mensen met oogproblemen.
Ronduit afgeraden wordt chromotherapie bij zwangerschap en bij vrouwen die borstvoeding geven.

Is chromotherapie geschikt voor kinderen?

Kinderen worden over het algemeen wel met kleurtherapie behandeld, maar minder lang en minder intensief. De lichtstraal wordt bij kinderen maar één minuut toegepast.
Bij alle alternatieve behandelingen, dus ook bij chromotherapie, is het echter raadzaam om vooraf de eigen huisarts te raadplegen.

Alternatieve therapeuten zoeken:

Toon praktijken

Op de website van Independer ziet u een overzicht van de alternatieve geneeswijzen vergoeding en alternatieve geneesmiddelen vergoeding per zorgverzekeraar.