Chiropractie

De oorsprong van de chiropractie of chiropraxie

Net als veel andere alternatieve therapieën op het lichaamsgerichte vlak, komt de chiropractie (ook wel gespeld als chiropraxie), oorspronkelijk uit Amerika. De Canadees D.D. Palmer (1844-1913) wordt over het algemeen gezien als de vader van de chiropractie zoals die tot op de dag van vandaag nog wordt toegepast. Palmer had – in navolging van Hippocrates - de overtuiging dat alle ziektes hun oorsprong vinden in een disfunctie van de wervelkolom. De wervelkolom wordt in de chiropractie gezien als de spil van een gezond lichaam. Bij een verstoring in die wervelkolom wordt het lichaam ziek, doordat de zenuwbanen belemmerd zijn in een goede doorgifte van zenuwprikkels.

Palmer begon in 1892 als eerst chiropractor in Amerika en begon zijn eigen opleiding in 1897. Hij werd later opgevolgd door zijn beide zoons, die het Palmer College oprichtten.

Chiropractor is in de Verenigde Staten een algemeen aanvaard regulier medisch beroep. Er zijn bijna net zoveel chiropractors als tandartsen in Amerika, dus dat zegt wel genoeg over hoe ingeburgerd dit medisch specialisme is.

In Europa is chiropraxie een alternatieve geneeswijze en chiropractor is geen erkende en beschermde titel. Dat neemt niet weg dat chiropractie breed beoefend wordt en er heel veel chiropractors in Nederland actief zijn.

Wat houdt chiropractie in?

De wervelkolom wordt in de chiropraxie gezien als wezenlijk voor een gezond functionerend lichaam. Het ruggenmerg in de wervelkolom vormt, samen met de hersenen, het centrale zenuwstelsel. Als er iets mis is aan de huls om het ruggenmerg, zijnde de wervelkolom, dan heeft dat invloed op de doorgifte van zenuwimpulsen. Volgens de chiropractische theorie beïnvloedt een verstoorde wervelkolomfunctie alle lichaamsfuncties. Chiropractie beschouwt het lichaam als één geheel, de zgn. holistische levensvisie. Met de behandeling van de ruggenwervel, kan iedere aandoening door de chiropractor behandeld worden. Ook aandoeningen en ziektes die zich elders openbaren kunnen door de chiropractor dus genezen of verminderd worden. Chiropraxie is uitsluitend manuele (handmatige) therapie. Er wordt geen gebruik gemaakt van toestellen, attributen en medicijnen.

Welke behandelingen biedt chiropraxie?

Een chiropractische behandeling wordt vaak toegepast bij rugklachten, nekklachten, pijn in de heupen en andere gewrichten. Maar ook als de persoon te maken heeft met bijvoorbeeld astma, keel-, neus en oorproblemen en migraine, kan chiropractie verlichting bieden. De chiropractor gaat door het gericht drukken op bepaalde punten proberen om verschoven wervels en gewrichten weer recht te zetten. Dat gebeurt met enige kracht, wat de chiropractor in de volksmond de naam “bottenkraker” heeft gegeven.

Hoe verloopt een chiropractische behandeling?

Diagnose

Bij de intake gaat de chiropractor eerst kijken naar het bewegingsapparaat van de persoon in kwestie. Met name de ruggenwervel wordt – terwijl de cliënt op een behandeltafel ligt – uitgebreid onder de loep genomen. Tijdens dit eerste consult gaat de chiropractor door met de handen de wervelkolom te onderzoeken, probleemplekken opsporen en indrukken.

Chiropractische technieken

De chiropractor heeft een aantal manuele technieken tot zijn of haar beschikking waarmee de gewrichten in de wervelkolom en het bekken “rechtgezet” worden en terug worden geschoven naar hun oorspronkelijke plek. Op die manier worden de zenuwbanen vrijgemaakt en kunnen de zenuwprikkels weer onbelemmerd doorgegeven worden.
Vaak hebben cliënten na één behandeling al het gevoel dat ze enorm opgeknapt zijn en na drie of vier chiropraxie sessies zijn mensen vaak van hun klachten af.

Voor wie is chiropraxie geschikt?

De chiropractor gebruikt beide handen met kracht om druk uit te oefenen. Dat is stevig voor de cliënt en soms zelfs pijnlijk. Chiropractie behandelingen zijn dan ook niet geschikt voor mensen met broze botten, botontkalking en reumatische ontstekingen. Echter, chiropractors behandelen ook kinderen en jeugdigen, waarbij uiteraard de behandeling is aangepast aan het jonge skelet.
Het is wellicht raadzaam om vooraf de eigen huisarts te consulteren en daarna pas naar de chiropractor toe te gaan.

Welke opleiding heeft de chiropractor doorlopen?

Chiropractie wordt in Nederland niet op reguliere universiteiten en hogescholen onderwezen. Voor het volgen van de universitaire 5-jarige opleiding moet je naar Engeland of Amerika toe. De vooropleidingseisen zijn hoog en de opleiding zelf is behoorlijk zwaar. Mensen met een afgeronde VWO-opleiding, met een vakkenpakket dat naast biologie ook natuur-, wis- en scheikunde bevat, stromen in een “extended year” in. Het is een oriënterend jaar dat gericht is op het aanbrengen van medische basiskennis. Artsen en andere (para-)medici stromen meestal in het tweede jaar in.

Alternatieve therapeuten zoeken:

Toon praktijken

Op de website van Independer ziet u een overzicht van de alternatieve geneeswijzen vergoeding en alternatieve geneesmiddelen vergoeding per zorgverzekeraar.