Chakratherapie

Waar komt chakra- en auratherapie vandaan?

Zoals veel alternatieve geneeswijzen, komt ook de chakra- en auratherapie uit het Verre Oosten. In India, China en Japan is men al eeuwen gericht op de mens als één grote energiebundel.

Het menselijk lichaam wordt niet als losstaand van de menselijk geest en de menselijke ziel gezien. Die drie zijn één geheel. Is er een verstoring in de balans, dan heeft dat gevolgen voor het hele systeem. In het Westen zijn we vooral gericht op het lichamelijke aspect van de gezondheidszorg.

Maar de laatste jaren staat men ook in onze snelle, industriële wereld meer en meer open voor dat wat niet meteen zichtbaar is. Aurahealing en chakrabehandelingen raken steeds meer ingeburgerd en worden ook door de reguliere medische wetenschap steeds meer geaccepteerd als waardevolle aanvulling op de geneeskunde.

Waarop is chakratherapie gebaseerd?

Volgens de chakraleer bestaat de mens uit 7 energiecentra: de chakra’s. Chakra betekent in het Sanskriet (de oude Indiase taal) zoiets als “rad” of “wiel”. De chakra’s draaien rond als een draaikolk, waardoor energie wordt verspreid en weer wordt opgenomen. De prana (levensadem) is de basis van alles, de oerenergie. Deze oerenergie wordt door de chakra’s opgenomen, uitgestoten en verdeeld.

Als één van de chakra’s belemmerd wordt in zijn functioneren, door welke oorzaak dan ook, dan heeft dat gevolgen voor alle andere chakra’s. Zo kan een mens ziek worden. Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk en spiritueel.

Wat is de rol van de aura in de chakratherapie?

Het menselijk energieveld
Sommige mensen kunnen aura’s zien in de vorm van kleuren. Ieder individu heeft een aura, een energieveld dat voor anderen signalen uitzendt. Ben je niet in evenwicht, zijn je chakra’s verstoord, dan is dat zichtbaar en voelbaar voor je omgeving.

De aura vertelt anderen dat er iets met je aan de hand is en mensen die er een zintuig voor hebben, pikken dat op.

De kleuren van de aura
Net als de 7 chakra’s worden aura’s ook uitgedrukt in verschillende kleuren. Het is echter een fabeltje dat mensen aan de kleur van de aura kunnen zien wat er mis is met iemand.

De energie die door de chakra’s stroomt, komt via de aura naar buiten. De aura heeft de functie van filter en dat filter kun je schoonmaken door te zorgen dat je energiebundel – je lichaam, je geest en je ziel – in evenwicht zijn.

Welke zijn de 7 chakra’s en waar bevinden ze zich?

1. het basischakra: bij het staartbeen/heiligbeen
2. het miltchakra: in de zij, daar waar de milt ongeveer zit
3. het zonnevlechtchakra: iets boven de navel
4. het hartchakra: vóór het hart
5. het keelchakra: ter hoogte van de adamsappel
6. het voorhoofdchakra: in het midden van de twee wenkbrauwen, iets erboven
7. het kruinchakra: het hoogste puntje van het hoofd

Elk chakra heeft zijn eigen specifieke aandachtsgebied, met zowel negatieve aspecten (valkuilen) als positieve (energieopwekkers).

Hoe verloopt een chakrabehandeling?

Er is geen vastomlijnde omschrijving van een chakrabehandeling, ook wel chakrahealing genoemd. Chakratherapie kent vele verschijningsvormen en er zijn veel therapieën die tot de chakratherapie gerekend mogen worden.

Binnen de chakratherapie bestaan talloze verschillende methodes en iedere therapeut heeft zijn of haar eigen manier om chakratherapie toe te passen.

Wat iedere chakratherapie gemeenschappelijk heeft is het doel. Dat doel is het herstellen van het evenwicht tussen de 7 chakra’s en daardoor het herstellen van het evenwicht tussen lichaam, geest en ziel.

Verschillende vormen van chakrahealing

1. het leren om in het hier en nu te leven (mindfullness)
2. kleurentherapie
3. chakramassage
4. gesprekstherapie
5. meditatie
6. aura-readings en aura-healings
7. magnetisme
8. mandalatekenen
9. edelsteentherapie
10. kruidentherapie

Dit zijn maar een paar voorbeelden uit een heel scala aan methodes die bij chakratherapie worden toegepast.

Voor wie is chakratherapie geschikt?

Chakratherapie is geschikt voor mensen met de meest uiteenlopende klachten.

Voorwaarde is wel dat je als persoon open moet staan voor de therapie. Een solide basis van vertrouwen tussen de cliënt en de therapeut is daarom van wezenlijk belang. In een eerste sessie zal een therapeut dan ook uitgebreid de tijd nemen om in gesprek te gaan met de cliënt. De motivatie en de drijfveren van de cliënt zijn namelijk een eerste aanzet om te komen tot een therapie die op de lange termijn effectief zal zijn.

Klachten waarbij chakratherapie kan helpen:

- het verwerken van (jeugd)trauma’s
- burn-out of gevoelens van overbelasting
- angsten en fobieën van allerlei aard
- gevoelens van boosheid, frustratie en de conflicten die daaruit ontstaan
- leefpatronen die niet doorbroken kunnen worden (verslavingen, eetproblemen, etc.)
- relatieproblemen in de breedste zin van het woord
- faalangst/perfectionisme
- dwangneuroses
- slaapproblemen
- rugklachten
- hoofdpijnen
- gevoelens van onrust en onbehagen

Voor mensen die meer willen weten over de achtergrond van chakradenken, zijn de boeken van de Duitse filosoof Eckhart Tolle een aanrader. Hij schrijft in zijn boek “De kracht van het nu” op een heldere, niet-zweverige manier over allerlei zaken te maken hebben met spiritualiteit.

Alternatieve therapeuten zoeken:

Toon praktijken

Op de website van Independer ziet u een overzicht van de alternatieve geneeswijzen vergoeding en alternatieve geneesmiddelen vergoeding per zorgverzekeraar.