Celzouten van Schussler

De oorsprong van de celzouten van Schüssler

De celzouten van Schüssler worden ook wel mineraalzouten of biochemische zouten genoemd. De Duitse homeopathische arts Wilhelm Heinrich Schüssler (1821-1898) ging aan het eind van de 19e eeuw op zoek naar de oorsprong van diverse ziektebeelden of stoornissen. Hij ontdekte dat een groot aantal van deze ziektes of – zoals homeopaten dat liever noemen – verstoringen in de balans tussen lichaam en geest, te wijten waren aan een tekort aan mineralen in de cellen. Schüssler ontwikkelde op basis van eigen bevindingen twaalf minerale zouten die de tekorten in het lichaam aan moeten vullen.
De twaalf zouten hebben elk hun eigen specifieke werking en ze worden, net als alle homeopathische middelen, sterk verdund toegediend.

Wat houden de celzouten van Schüssler als therapievorm in?

Schüssler kwam erachter dat het lichaam verzwakt raakt door een gebrek aan minerale zouten. Deze zouten kunnen in de vorm van druppels, tabletten of poeders ingenomen worden, waardoor het lichaam aansterkt en de balans tussen lichaam, geest en omgeving wordt hersteld. De zouten van Schüssler zijn onder te verdelen in de volgende categorieën op basis van hun werkzame stoffen:

1. Silicea
2. Natrium sulfuricum
3. Calcium phosphoricum
4. Calcium sulfuricum
5. Calcium fluoratum
6. Ferrum phosphoricum
7. Kalium muriaticum
8. Kalium phosphoricum
9. Kalium sulfuricum
10. Magnesium phosphoricum
11. Natrium muriaticum
12. Natrium phosphoricum

Ieder van deze celzouten heeft een specifiek gerichte werking op specifieke kwalen en aandoeningen. Heb je bijvoorbeeld last van hormonale schommelingen (de overgang wellicht), dan zal de therapeut waarschijnlijk silicea voorschrijven. En ben je gevoelig voor ontstekingen, koorts en bronchitis, dan zal de homeopathisch therapeut het minerale zout kalium sulfuricum toedienen.

Hoe verloopt een behandeling met de celzouten van Schüssler?

Homeopathisch therapeuten die met de celzouten van Schüssler werken, zullen bij een intake gesprek uitgebreid ingaan op de medische en sociale achtergrond van de patiënt. Vervolgens stelt de therapeut een diagnose aan de hand van wat die achtergrond is en aan de hand van de lichamelijke klacht die de patiënt heeft.
De keuze voor druppels, zouten in tabletvorm of in poedervorm, is afhankelijk van de kwaal en van de voorkeur die de therapeut heeft.
De celzouten van Schüssler moeten doorgaans drie keer per dag ingenomen worden. De zouten zijn ook verkrijgbaar in de (reform)winkel. Houd er bij zelfmedicatie echter wel rekening mee dat u een arts raadpleegt als de klachten niet overgaan of zelfs verergeren.

Voor wie is de therapie met de celzouten van Schüssler geschikt?

De celzouten van Schüssler zijn ongevaarlijk, aangezien de doses waarin ze worden toegediend, erg laag is. Er kan weinig fout gaan, zelfs al zou u de verkeerde minerale zouten gebruiken bij de aandoening die u heeft.
Bovendien is het aan te bevelen om – tijdens de behandeling – te stoppen met het gebruik van cafeïne, geraffineerd meel en vlees. Deze voedingsstoffen kunnen de werking van de zouten namelijk negatief beïnvloeden.
Bij een lactose-intolerantie is het beter het gebruik van de celzouten in tablet- en poedervorm te vermijden, aangezien hier lactose in verwerkt kan zijn. In dat geval is het goed om de minerale zouten in vloeibare vorm in te nemen, als druppels.

Welke opleiding heeft de therapeut doorlopen?

Therapeuten die werken met de zouten van Schüssler zijn over het algemeen praktiserend homeopaat. Dat kunnen dus artsen zijn, maar ook natuurgenezers, bloesemtherapeuten of kruidengenezers. Er bestaat geen door het ministerie van onderwijs erkende opleiding in de theorie van Schüssler. Aangezien de celzouten niet als gepatenteerd concept geregistreerd zijn, zijn ze vrij verkrijgbaar.

Alternatieve therapeuten zoeken:

Toon praktijken

Op de website van Independer ziet u een overzicht van de alternatieve geneeswijzen vergoeding en alternatieve geneesmiddelen vergoeding per zorgverzekeraar.