Bedevaarten-Pelgrimstochten

Onder een bedevaart of pelgrimstocht wordt verstaan de reis van het ene geografische punt naar het andere met de intentie om verlangend op pad te gaan en de vertrouwde plek te verlaten.

Bij een bedevaart is het doel vaak genezing van mentale of lichamelijke klachten. Bij een pelgrimstocht gaat het vaak om een toch die met minimale middelen en ontbering van luxe wordt gemaakt.

Bedevaarten worden vaak geassocieerd met het christelijke geloof. Het komt echter bij alle religies voor. In de Islam kent men bijvoorbeeld de pelgrimstocht naar mekka.

Wondergenezingen
Na 1960 is het kerkbezoek flink afgenomen. Bedevaarten kunnen echter nog steeds bogen op een flinke belangstelling. Dit komt mede door het aantal wondergenezingen die hebben plaatsgevonden op de bedevaartsplaatsen.

bedevaart fatima portugalDe kerk richtte daarom het ‘Bureau Constatations Medicales’ op om wonderbaarlijke genezingen te onderzoeken. Alle genezingen die worden aangemeld moeten voldoen aan de volgende strenge criteria om als wonder te worden aangemerkt:

- Elke mogelijkheid van spontaan herstel moet uitgesloten zijn
- Eerdere medische behandelingen moeten hebben gefaald
- De genezing moet plotseling zijn ingetreden
- De genezing moet volledig zijn
- De genezing mag niet het gevolg zijn van een natuurlijke crisis
- Er mag geen herhaling van de klacht(en) optreden.

Tot op de dag van vandaag zijn er enkele tientallen genezingen geweest die aan de criteria voldeden en dus als wondergenezing zijn aangemerkt.

De britse arts p.a. morris adviseert gelovige chronisch zieke mensen om naar Lourdes te gaan. Volgens zijn bevindingen nemen spanningen en angsten af bij deze categorie mensen en is er door het bezoek een gunstige invloed op depressies.

Bedevaart BanneuxIn Nederland zijn nog enkele tientallen bedevaartplaatsen in Nederland. Deze trekken jaarlijks nog duizenden mensen.


Bedevaartsoorden
Tot de meest bekende bedevaarten behoren reizen naar :

Nederland: Heiloo – Volendam – Schiedam – Renkum – Roermond – Sittard - Wittem
Portugal : Fatima
Duitsland : Kevelaer
Frankrijk : Lisieux – Strasbourg – Lourdes (ca. 5 miljoen bezoekers per jaar)
België : Banneux
Italie - Rome
Spanje: Santiago de Compostela


Enkele organisaties die bedevaarten verzorgen:
De Vereniging Nationale Bedevaarten
De Organisatie Limburgse Bedevaarten
De Stichting Nederlandse Lourdesbedevaart voor Zieken

Alternatieve therapeuten zoeken:

Toon praktijken

Op de website van Independer ziet u een overzicht van de alternatieve geneeswijzen vergoeding en alternatieve geneesmiddelen vergoeding per zorgverzekeraar.