Auriculotherapie

De oorsprong van ooracupunctuur of auriculotherapie

De oorschelp werd al in oude culturen beschouwd als een plek van het lichaam die erg gevoelig is. Door bepaalde punten op de oorschelp te prikkelen, kan invloed op het hele lichaam worden uitgeoefend.

In de traditionele chinese geneeskunde wordt het oor gezien als een foetus in de baarmoeder, met het hoofdje naar beneden en die gelijkenis is inderdaad groot. Het oor werd dus letterlijk gezien als “oorsprong”. Stimulering van de oorschelp werd eeuwen geleden al toegepast bij de Egyptenaren om pijnen te bestrijden en om diverse kwalen te genezen.

De Westerse benadering van ooracupunctuur

Binnen de acupunctuur – die onder de Traditionele Chinese Geneeswijzen valt – is de auriculotherapie de snelst groeiende tak. Auriculotherapie is het meest aangepast aan de Westerse geneeskunde en maakt ook soms gebruik van moderne elekro-apparatuur.

De Fransman Pierre Nogier is de grondlegger van de auriculotherapie zoals wij die tegenwoordig kennen. Zijn belangrijkste ontdekking was, dat de hartslag verandert als bepaalde plaatsen op de oorschelp gestimuleerd worden.

In Duitsland werd de auriculotherapie van Nogier verder uitgewerkt in de jaren ’80 van de vorige eeuw. Het werd wetenschappelijk aangetoond dat chronische aandoeningen en onduidelijke pijnklachten via het oor konden worden opgespoord en behandeld.

Auriculotherapie: oost en west verenigd

De Chinese geneeskunde omarmde de wetenschappelijke benadering van Nogier en zo ontstond er naast de Franse auriculotheorie een Chinese variant. Deze laatste benadert de ooracupunctuur vanuit de oude Chinese wijsheden die uitgaan van de levensenergie die door elk lichaam stroomt.

Momenteel zijn de twee varianten – de Chinese en de Westerse – met elkaar vergroeid. Beide overtuigingen vullen elkaar aan, de ene is spiritueel en de andere rationeel georiënteerd.

Hoe werkt auriculotherapie of ooracupunctuur eigenlijk?

Het basisprincipe van de auriculotherapie is dat het oor een afspiegeling is van het lichaam. Naast het feit dat het oor lijkt op een foetus in de baarmoeder, is de oorschelp een reflexzone gebied dat correspondeert met alle plekken van het lichaam.

Nogier ontdekte dat stimulatie van (113!) punten op de oorschelp leidde tot reacties in de bloeddoorstroming. Het zenuwstelsel werd geprikkeld waardoor de polsslag veranderde. Die ontdekking was een doorbraak en wordt sindsdien Vasculair Autonoom Signaal (VAS) genoemd.

De wetenschap erkent auriculotherapie niet als wetenschap, omdat er niet wordt voldaan aan de criteria voor klinisch onderzoek. Maar diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben inmiddels aangetoond dat auriculotherapie met name bij pijnbestrijding zeer waardevol kan zijn.

Auriculotherapie: prikkels leiden tot een diagnose

De prikkel die het oor krijgt kan variëren van een naald, een elektrische impuls, een chemische prikkeling tot een magnetische stimulans. Al deze vormen van auriculotherapie brengen een reactie teweeg. Deze reactie kan zowel negatief zijn (pijn) of positief (bestrijding van pijn of andere klachten).

Hoe ziet een ooracupunctuurbehandeling er uit?

Intake
Een auriculobehandeling wordt meestal vooraf gegaan door een uitgebreid intake gesprek. De acupuncturist wil namelijk eerst weten welke medische geschiedenis de patiënt achter de rug heeft. Bovendien wordt er rekening gehouden met erfelijke aandoeningen en met de leefomstandigheden van de degene die voor behandeling aanklopt.

Diagnose
Met behulp van een “puntenzoeker” gaat de acupuncturist de oren onderzoeker. De puntenzoeker is een electrisch apparaatje met twee electroden. Eén daarvan houdt de patiënt in zijn hand en de andere wordt door de therapeut gebruikt om het oor te onderzoeken. Als er een punt geraakt wordt dat correspondeert met een aandoening in het lichaam, geeft de puntenzoeker een signaal af. Dat kan bij meer dan één punt het geval zijn.

Behandeling
Op de punten die de puntenzoeker heeft aangegeven worden twee of drie steriele naaldjes aangebracht. Deze naaldjes worden aan het eind van de behandeling weer verwijderd.

Het is echter ook mogelijk dat de therapeut naaldjes aanbrengt die een langere tijd blijven zitten. Na een periode van twee of drie weken lossen de naaldjes vanzelf op en worden ze door het lichaam verwerkt.

Andere vormen van auriculotherapie

Behalve de standaardbehandeling zoals hiervoor beschreven, bestaan er nog andere technieken waar de auriculotherapeut gebruik van kan maken:

- Magneetvelden die plaatselijk of op het hele oor worden aangebracht.
- Electrostimulatie door middel van zwakke stroompjes
- Oormassage of het licht uitrekken van de pijnpunten
- Naaldloze behandelingen: electromagnetische bestraling, softlaser of microlaser, infrarood licht.

Bij chronische klachten zal de behandeling wekelijks herhaald moeten worden. In andere gevallen bekijkt de therapeut samen met de patiënt hoe de vorderingen zijn. Aan de hand daarvan stelt de auriculotherapeut een behandelschema op.

Voor wie is auriculotherapie geschikt?

Auriculotherapie is geschikt voor iedereen, ook voor kinderen. De patiënt moet er wel bij bedenken dat auriculotherapie niet als enige behandeling voor een bepaalde kwaal dienst doet. Auriculotherapie en ooracupunctuur zijn aanvullende behandelingen die deel uit maken van een totaalbehandeling. Bij die totaalbehandeling kan sprake zijn van andere alternatieve therapieën of van reguliere behandelingen bij de huisarts of de specialist.

Met welke klachten kan ik bij de auriculotherapeut terecht?

De aandoeningen waar ooracupunctuur of auriculotherapie goed bij kan helpen, zijn nogal uiteenlopend.

1. Pijnbestrijding
Bij allerlei pijnklachten kan auriculotherapie verlichtend werken. Bijvoorbeeld bij gewrichtsaandoeningen zoals reuma, jicht en botontkalking. Maar ook bij migraine, darmklachten, mentruatiepijn en tandproblemen kan auriculotherapie uitkomst bieden.

2. Allegrieën en luchtwegaandoeningen
Astma, bronchitis, eczeem, chronische neusverkoudheid en voedselintolerantie.

3. Psychosomatische klachten
Stress, slapeloosheid, fobieën en spanningsklachten.

Auriculotherapie wordt daarnaast ook gebruikt als therapie voor mensen die willen stoppen met roken en bij andere verslavingsproblemen.

Alternatieve therapeuten zoeken:

Toon praktijken

Op de website van Independer ziet u een overzicht van de alternatieve geneeswijzen vergoeding en alternatieve geneesmiddelen vergoeding per zorgverzekeraar.