Aromatherapie

De oorsprong van aromatherapie

Aromatherapie behoort tot de fytotherapie. Aromatherapie is – net als andere onderdelen van de fytotherapie – gebaseerd op het gebruik van plantaardige grondstoffen met het doel te genezen of ziekte te voorkomen. Aromatherapie wordt al vele eeuwen toegepast binnen diverse culturen en bij diverse volkeren. De plantaardige aroma’s die gedistilleerd worden uit alle delen van planten, worden ook wel “etherische oliën” genoemd. De term etherische oliën is een beetje misleidend, want ze bevatten geen vet. Wel kunnen ze gemakkelijk door de huid opgenomen worden en zijn ze ook geschikt om in verdampers gebruikt te worden.

Onze moderne westerse medische wereld heeft aromatherapie – net als de fytotherapie – ingedeeld bij de alternatieve geneeswijzen. De aromatherapie is echter populairder dan ooit, omdat we steeds vaker ons heil zoeken in de natuurlijke en plantaardige middelen in plaats van in de synthetische medicijnen die de reguliere geneeskunde biedt.

Wat houdt aromatherapie in?

Aromatherapie wordt gedefinieerd als de alternatieve geneeswijze die erop gericht is met behulp van de werkzame stoffen die gewonnen worden uit kruiden en planten, gezondheid te herstellen of te behouden. Aromatherapeuten maken daarbij gebruik van etherische oliën en andere geurextracten. Aromatherapie wordt op verschillende manieren toegepast. Etherische oliën kunnen zowel inwendig als uitwendig gebruikt worden. Daarbij moet aangetekend worden dat het innemen van etherische oliën niet op eigen verantwoording gedaan moet worden. Ga altijd uit van de dosering die de aromatherapeut aangeeft!

Aromatherapie heeft verscheidene toepassingsgebieden:

• Bij lichamelijke klachten: hoofdpijn, luchtwegaandoeningen, virusinfecties, eczeem en vele andere aandoeningen.
• Bij psychische klachten: nervositeit, rusteloosheid, stress, slapeloosheid, enz.
• Ter preventie van bijvoorbeeld verkoudheid en griep kunnen aromatische oliën ook hun dienst bewijzen.

Hoe verloopt een aromatherapie behandeling?

Aromatherapeuten werken net als fytotherapeuten op basis van een uitgebreide intake. Tijdens dat gesprek komen allerlei zaken aan de orde die behalve de medische achtergrond van de persoon, ook betrekking hebben op leefstijl en gezinssituatie.

De eerste sessie bij een aromatherapeut kan geruime tijd duren, zeker omdat er vaak ook een reflexzone onderzoek bij komt kijken. De aroma’s die vervolgens door de aromatherapeut worden voorgeschreven, kunnen ook met elkaar gecombineerd worden. Mocht er een massage door de aromatherapeut worden geadviseerd, dan duurt deze ongeveer een uur. Afhankelijk van de aandoening en de aard van de etherische oliën die worden voorgeschreven, volgen er mogelijk nog meer behandelingen. Vaker komt het echter voor dat de cliënt de etherische oliën zelf thuis kan gebruiken.

Hoe werken de etherische oliën?

De aromatische middelen kunnen als volgt worden toegediend:

• Door ze in te nemen via de mond, als zetpil, vaginaal of op een andere manier.
• Door de etherische oliën in te ademen via een verdamper, via een spray of via een vernevelaar.
• Door ze op de huid uit te smeren of in te masseren.

Voor wie is aromatherapie geschikt?

Aromatherapie is in principe veilig en geschikt voor alle volwassenen, mits goed gebruikt. De etherische oliën bevatten veel stoffen die in te grote doses gebruikt, soms gevaarlijk kunnen zijn. Ga dus niet op eigen houtje aan de slag, maar win altijd advies in van een deskundige op het gebied van fytotherapie en/of aromatherapie.
Aromatherapie wordt afgeraden bij zwangerschap en is ook niet bedoeld voor kinderen, tenzij de kinderarts aromatherapie adviseert.

Als er sprake is van ernstige, levensbedreigende ziektes, dan kan aromatherapie nooit op zichzelf als behandeling volstaan. Aromatherapie is in die gevallen alleen geschikt als ondersteuning en als verlichting van (pijn)klachten.
Vraag altijd om advies bij de behandelend specialist en/of de eigen huisarts alvorens te beginnen met een aromatherapie behandeling.

Welke opleiding heeft de aromatherapeut doorlopen?

Aromatherapeuten zijn gewoonlijk geen arts in de traditionele, westerse medische wereld.
Aromatherapeuten hebben, net als bijvoorbeeld fytotherapeuten en bloesemtherapeuten, een of meerdere opleidingen gevolgd om zich de aromatherapie eigen te maken.

Aangezien de aromatherapie behoort tot het gebied van de fytotherapie, geldt de Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie als belangenbehartiger van zowel de fytotherapie als de aromatherapie. Als waarborg voor de kwaliteit werd de vereniging opgericht in 1988. De leden zijn over het algemeen hooggeschoolde mensen uit de
(para-)medische hoek.

Uiteraard kunnen aromatherapeuten ook buiten deze vereniging om opgeleid en werkzaam zijn. De studie aromatherapie wordt verzorgd door diverse instituten in Nederland, al of niet als onderdeel van een omvangrijkere opleiding tot natuurgeneeskundige.

Alternatieve therapeuten zoeken:

Toon praktijken

Op de website van Independer ziet u een overzicht van de alternatieve geneeswijzen vergoeding en alternatieve geneesmiddelen vergoeding per zorgverzekeraar.