Acupunctuur

Waar komt acupunctuur vandaan?

Traditionele Chinese geneeskunde omvat een groot aantal onderdelen waarvan acupunctuur er één is. Acupunctuur (“agus”= naald en “pungere”= steken) is al vele eeuwen oud. Er zijn documenten waaruit blijkt acupunctuur al 1000 jaar voor Christus in het oude China werd toegepast.

In de Middeleeuwen werd de acupunctuur door de geloofsorde van de Jezuïeten vanuit China naar Frankrijk gebracht en daarna verspreid naar andere landen in Europa.

In de 20ste eeuw werd acupunctuur algemeen geaccepteerd als alternatieve therapie. Vooral sinds de jaren zeventig, toen China meer toegankelijk werd voor buitenlanders, heeft acupunctuur op grote schaal zijn intrede gedaan in de Westerse wereld.

Twee stromingen in de acupunctuur benadering

In Nederland zijn binnen de acupunctuur twee groepen te onderscheiden.

De ene groep heeft de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) als basis de acupunctuurbehandelingen. Dit is de groep die behoort tot de “klassieke acupuncturisten”.

De andere groep combineert de moderne Westerse geneeskunde met de toepassing van acupunctuur. Binnen deze vorm van acupunctuur is een aantal sub-categorieën ontstaan, zoals bijvoorbeeld:
- Electro-acupunctuur
- Neusacupunctuur
- Handacupunctuur

Overal waar in deze tekst gesproken wordt over acupunctuur, wordt de klassieke acupunctuur bedoeld. De andere vormen komen elders aan de orde.

De achtergrond van de klassieke acupunctuur

Yin en Yang

De Traditionele Chinese geneeskunde gaat ervan uit dat alle materie – levend of dood – energie is. Deze zogenaamde levensenergie die ook wel “qi” of “chi” genoemd wordt is de basis van alles.

Het menselijk lichaam wordt beschouwd als één geheel van lichamelijke, geestelijke en spirituele levensenergie. De filosofie achter de TCG en dus ook achter de klassieke acupunctuur is de gedachte dat alles met elkaar in evenwicht hoort te zijn.

De begrippen yin en yang zijn daarbij kernbegrippen. Het zijn twee krachten die rond een kern, een middelpunt draaien. Yin is het element dat zoekt naar de kern en yang verwijdert zich van de kern. Yin en yang vullen elkaar aan en stoten elkaar af. Zijn ze in balans, dan is er sprake van harmonie. Is de balans verstoord, dan heeft dat (negatieve) gevolgen. Dat geldt voor het hele universum en dus ook voor het menselijk lichaam en de menselijke geest.

Levensenergie en de meridianen

De levensenergie die ook wel “qi” of “chi” wordt genoemd, brengt de balans tussen yin en yang tot uitdrukking. Chi is alom aanwezig, ook in het menselijk lichaam. Ieder mens heeft in zijn of haar lijf kanalen waardoor de levensenergie stroomt. Die kanalen worden meridianen genoemd.

Twaalf hoofdmeridianen corresponderen met onze organen. Zes organen behoren tot de yin-categorie:
1. longen
2. milt
3. hart
4. nieren
5. lever
6. ‘meester van het hart’

en de andere zes tot de yang-categorie:
1. dikke darm
2. maag
3. dunne darm
4. urineblaas
5. galblaas
6. ‘drievoudige verwarmer’

Acupunctuur kan ervoor zorgen dat de verstoorde energiebalans in het lichaam hersteld wordt.

Bij welke aandoeningen is acupunctuur toepasbaar?

Acupunctuur is bij bijna alle aandoeningen van lichamelijke en geestelijke aard toe te passen. Het is alleen aan te raden om bij acute problemen, zoals benauwdheid, hartinfarct of blindedarmontsteking zo snel mogelijk een arts te raadplegen.

Een greep uit de aandoeningen die volgens de Wereld gezondheidsorganisatie behandeld kunnen worden met acupunctuur:

- Allergieën
- Gewrichtsklachten
- Problemen van hormonale aard zoals mentruatieklachten
- Zwangerschaps- en bevallingsproblemen
- Hoofdpijnen
- Spanningsklachten; stress, burn-out, rusteloosheid, nervositeit
- Huidproblemen
- Astma en bronchitis’
- Problemen van kinderen: slaapproblemen, bedplassen, tandjes krijgen, etc.
- Ontstekingen
- Spijsverteringsproblemen
- Verslavingen

Kan acupunctuur gecombineerd worden met een reguliere medische behandeling?

Acupunctuur kan heel goed gecombineerd worden met de reguliere geneeskunde. Zo kan bijvoorbeeld een patiënt die een operatie heeft ondergaan sneller herstellen door middel van acupunctuur. Ook bij pijnbestrijding kan acupunctuur een belangrijke rol spelen.

Medici in ziekenhuizen en gezondheidscentra raden hun patiënten soms zelfs acupunctuurbehandelingen aan, ter aanvulling op de behandeling die ze krijgen.

Bovendien wordt de klassieke acupunctuur steeds vaker gecombineerd met de Chinese fytotherapie (kruidenleer).

Acupunctuur kan uitgevoerd worden met naalden maar ook met andere hulpmiddelen.

Zie ook:
Cupping therapie

Alternatieve therapeuten zoeken:

Toon praktijken

Op de website van Independer ziet u een overzicht van de alternatieve geneeswijzen vergoeding en alternatieve geneesmiddelen vergoeding per zorgverzekeraar.