Acupressuur

Waar komt acupressuur vandaan?

Net zoals acupunctuur een onderdeel is van de Traditionele Chinese geneeskunde, is acupressuur dat ook. In principe hebben acupunctuur en acupressuur dezelfde basis: het gaat bij beide om het stimuleren van bepaalde drukpunten op het lichaam. Bij acupunctuur wordt daarbij gebruik gemaakt van naalden en bij acupressuur wordt druk uitgeoefend door middel van de vingers van de therapeut. Acupressuur wordt met verschillende benamingen aangeduid. In België heeft men het over “vingerdruk” en in andere Europese landen worden ook de termen acupressie, digipressie en digitopressuur gebruikt.

Acupressuur – diverse varianten

Acupressuur is geen op zichzelf staande methode. Er bestaan tal van varianten die raakvlakken met acupressuur hebben. De techniek van bijvoorbeeld shiatsu en het gedeponeerde handelsmerk Jin Shin Do, vertoont grote overeenkomsten met wat we in Nederland acupressuur noemen.

De achtergrond van de acupressuur

Acupressuur en energiebalans

Alle materie – levend of dood – is energie in de leer van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Het lichaam herbergt verschillende energiebanen die met elkaar in balans moeten zijn. Is dat niet het geval, dan kan dat zich uiten in een gevoel van onbehagen of zelfs ziekte. Met behulp van acupressuur kan de balans op zowel lichamelijk, geestelijk of spiritueel gebied hersteld worden. Dat evenwicht heel belangrijk is in de TCG blijkt uit het feit dat alles teruggeleid wordt tot de begrippen Yin en Yang. Deze twee energiestromen trekken elkaar aan en stoten elkaar af. Zijn Yin en Yang uit balans, dan is de hele kosmos verstoord.

Acupressuur en de meridianen

Ieder mens heeft levensenergie door zijn of haar lichaam stromen. De kanalen waarlangs die levensenergie, ook wel “chi” genoemd, stroomt heten meridianen.
Acupressuur wordt toegepast op bepaalde drukpunten op deze meridianen, die in verbinding staan met de organen.
Er is een aantal organen dat in de categorie “Yin” valt:

1. longen
2. milt
3. hart
4. nieren
5. lever
6. ‘meester van het hart’

en er is een aantal organen dat behoort tot de categorie “Yang”:

1. dikke darm
2. maag
3. dunne darm
4. urineblaas
5. galblaas
6. ‘drievoudige verwarmer’

Door met vingerdruk bepaalde punten op de meridianen te stimuleren kan acupressuur klachten verlichten of zelfs wegnemen. Acupressuur kan echter nooit dienen als op zichzelf staande geneeswijze. Acupressuur is slechts één deel van de oplossing; het wegnemen van de oorzaak van een probleem gaat dieper.

Bij welke aandoeningen is acupressuur toepasbaar?

Acupressuur kan helpen bij tal van kwalen, zowel lichamelijke als geestelijke. Met name bij klachten die betrekking hebben op chronische aandoeningen kan acupressuur helpen. Pijnklachten, allergieën, reumatische aandoeningen, migraine of spanningshoofdpijn, astma en kunnen heel goed met acupressuur behandeld worden.
Het toepassen van acupressuur bij klachten die zich acuut voordoen – bijvoorbeeld een hartinfarct, hyperventilatie of ontstekingen – is niet aan te raden. In dat geval is het zaak om zo spoedig mogelijk een arts te contacteren.

Kan acupressuur gecombineerd worden met een reguliere medische behandeling?

Zoals reeds aangegeven kan acupressuur nooit het hele antwoord op de vraag geven. Het is dus heel goed mogelijk en zelfs aan te bevelen, om acupressuur te combineren met reguliere medische geneeskunde. Na een operatie bijvoorbeeld kan acupressuur van grote waarde zijn bij het herstel en ervoor zorgen dat de pijn aanzienlijk verminderd wordt.

Daarnaast kan acupressuur ook heel goed als aanvulling dienen bij alternatieve geneeswijzen of bij andere onderdelen van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Te denken valt daarbij aan de Chinese kruidenleer (fytotherapie).

Waar kan ik terecht voor meer informatie over acupressuur?

NBCG

NBCG staat voor Nederlandse Beroepsvereniging voor Chinese Geneeskunde “YI”.
Dit is een professionele vereniging die zich inzet voor zowel de beoefenaren van acupressuur als voor de cliënt. Acupressuur mag door iedereen uitgevoerd worden, dus het is te adviseren om een therapeut te zoeken die is aangesloten bij deze beroepsvereniging.

WFAS

De NBCG is aangesloten bij de internationale federatie: World Federation of Acupuncture Moxibustion Societies (WFAS). Deze organisatie onderhoudt nauwe contacten met de wereld gezondheidsorganisatie (WHO).

Alternatieve therapeuten zoeken:

Toon praktijken

Op de website van Independer ziet u een overzicht van de alternatieve geneeswijzen vergoeding en alternatieve geneesmiddelen vergoeding per zorgverzekeraar.